Wat is mantelzorg ?

door | 4 maart 2019 | 0 Reacties

Agenda

Geen evenementen gevonden!

Wat is Mantelzorg?
De term “Mantelzorg” valt heden ten dage voortdurend. Maar wat is het nu precies en kan iedereen zich zo maar mantelzorger noemen?

Mantelzorg is zorg en ondersteuning, die mensen vrijwillig en onbetaald verlenen aan anderen in hun familie, huishouden of sociale netwerk met een fysieke, verstandelijke of (sociaal) psychische beperking. Het gaat daarbij om hulp, die de normale redelijke hulp overstijgt.

Om met het belangrijkste te beginnen: De hulp is vrijwillig, maar zeker niet vrijblijvend. Met vrijwilligerswerk is dat anders, Daar kan je mee beginnen en mee eindigen, maar mantelzorg is niet zo vrijblijvend. Het beginnen met mantelzorg gaat in onderling overleg, maar ook het stoppen. Je kan er niet zo maar mee stoppen, want je mag de persoon niet zo maar aan zijn of haar lot overlaten. Je geeft tenslotte zorg aan een dierbare. Mantelzorg is dus een moderne invulling van naastenliefde.

Je krijgt voor mantelzorg ook niet betaald. Wel zijn er verschillende vergoedingen van onkosten mogelijk en daar wil in sommige gevallen ook de gemeente en de zorgverzekeraar wel aan meebetalen. Er kan eveneens vanuit het Persoonsgebonden Budget (PGB) een vergoeding worden gegeven. Ook wordt het wel mogelijk gemaakt om de taak van mantelzorger goed te kunnen uitvoeren door, bijvoorbeeld, vlak bij de woning een parkeerplaats ter beschikking te stellen. Eveneens is er de mogelijkheid om als mantelzorger gratis mee te kunnen reizen met tram, trein of bus.

Maar er is nog veel meer. Als mantelzorger sta je er niet alleen voor. Zo heeft de gemeente een hulpdienst voor mantelzorgers met vragen en om hen een hart onder de riem te steken. Mantelzorg Almelo is gevestigd in het Medisch Centrum De Kolk, Bornerbroeksestraat 42, tel: 0546 – 53 68 30.
Uiteraard kunt U altijd een beroep doen op Uw ouderenvereniging, die dan samen met U optrekt bij het beantwoorden van Uw specifieke vragen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

St. COSBO
Grotestraat zuid 174
7607 CZ Almelo
tel: 0546-456909 (Almelo Sociaal)
E: cosbo@almelosociaal.nl

Openingstijden:
Maandag t/m donderdag van 09:00 - 16:00 uur
Vrijdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur


Privacybeleid COSBO